Ahlaisten Pullerontie - pala keskiajan historiaa

 Ajatus käydä katsomassa Ahlaisten Kitukoskea ei johtunut siitä että paikkaan vei Ahlaisten ja koko Porin hauskimman niminen tie - Pullerontie - eikä edes siitä että kyseinen tie on osa vanhaa keskiaikaista ratsu- ja postitietä. Tämä vanha postireitti lähti Turusta ja Satakuntaan tultuaan kulki Raumalta Eurajoen kautta Paneliaan, sieltä Nakkilaan, Ulvilaan, Noormarkkuun ja Ahlaisiin. Ahlaisissa tie kääntyi kulkemaan rantaviivaa myötäillen aina Tornioon asti (ja sieltä edelleen alas Ruotsin rannikkoa Tukholmaan).  Lähde: Turun yliopiston kulttuurintuotannon ja maisemantutkimuksen julkaisu XV vuodelta 2009: Pohjanlahden rantatie. Ratsupolusta rannikon matkailutieksi.   Julkaisu löytyy osoitteesta https://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/46931/pohjanlahden_rantatie.pdf?sequence=1&isAllowed=y 

Kitukosken olin joskus aikaisemmin katsonut kartalta mutta en jostain syystä ollut vielä siellä käynyt. Pullerontiestä en tiennyt tässä vaiheessa mitään, vasta kun hauskan nimen nähtyäni yritin ottaa selvää mistä tämmöinen Ahlaisten Ylikylän Pullero on nimensä saanut. No, sitä tietoa en löytänyt mutta edellä mainitun Turun Yliopiston julkaisun löysin. Todella kiinnostava julkaisu joka täytyy lukea joskus kokonaan ja huolellisesti. Mm sellaisen tiedon nopealla selailulla sain selville että erää sukulaiseni mailla Nakkilassa on yksi harvoista vanhoista säilyneistä kivisilloista tämän reitin varrella.

Pohjajoen Kitukoski ja pian sen jälkeen alavirralla kohiseva Hevoskoski olivat kauniita harmaana marraskuun päivänäkin. Kuoppaista Pullerontietä kolmisen kilometriä autolla töyssyteltyäni tulin Kitukosken leiripaikalle ja siellä jonkun matkaa kävelin metsäpolkua joen vartta pitkin. Myös Hevoskoskella pysähdyin  kosken partaalle kävelemään pariin otteeseen.

Paluumatkalla otin kuvia Ahlaisten vanhoista rakennuksista.



Pullerontien varrella yhdessä kohdassa kaikki puut - havupuut, lehtipuut, kasvavat puut, kuolleet puut - olivat paksun naavan peitossa. Vähän matkan päässä naavasta ei ollut tietoakaan. ???












































Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kummitusjahdissa Vuojoen kartanon kuusikujalla 24.11.2020

Uhrilähde ja orjapaasi

Honkain keskellä