Herrasväen kesäpensionaatista jokamiehen kalarantaan

 

Odotellessa vesien vapautumista viimeisistä jäistä ja mökkikauden alkamista tein retken mielimaisemiini: meren äärelle. Lähdin Luvialle katsomaan mitä Krikutillille kuuluu nykyään. Hyvää kuuluu. Luvian Verkkokarin kesäkoti, lempinimeltään Krikutilli oli, kun viimeksi siellä 90-luvulla kävin, jo pahasti rapistunut ja 2000-luvun alkupuolella se huonon kunnon takia suljettiinkin. Mutta nyt se on talkoovoimin kunnostettu juhla- ja kokouspaikaksi. Kesäaikaan siellä on muutamana päivänä viikossa kahvila auki. Kiitos luvialaisille, jotka ovat tehneet suuren kulttuuriteon




Ote Länsi-Suomi -lehdestä elokuulta 2017:

Akseli ja Aleksandra ”Sandra” Hannuksen vuonna 1927 rakennuttama kesäkoti edustaa rakennustyyliltään 1920-luvun klassismia.

Upealla paikalla, meren rannalla sijaitseva talovanhus rakennettiin alun perin ”paremman väen” kesänviettopaikaksi, jonne tultiin koko kesäksi täysihoitoon. Siellä viettivät kesiään muiden muassa lääkärit, professorit ja liikemiehet.

Hannuksen pariskunnan kuoltua, 1960-luvulla, rakennus myytiin Luvian kunnalle, minkä jälkeen, vuosi vuodelta ajan hammas alkoi tehdä tuhojaan Krikutillin rakenteisiin.

Usean vuoden ajan tuuli puhalteli sisään talon rikkinäisistä ikkunoista, ja paikat repsottivat murheellisen näköisinä, kunnes vuonna 2010 yleisellä lehti-ilmoituksella kutsuttiin väkeä koolle keskustelemaan Krikutillin pelastusoperaatiosta.

Syntyi Luvian Verkkorantayhdistys ry, jonka puheenjohtajaksi asettui Akseli ja Sandra Hannuksen pojanpoika Kari Hannus, Porin entinen apulaiskaupunginjohtaja.

Krikutillin talkooprojekti aloitettiin vuonna 2011, ja ensimmäiset juhlat remontoidussa rakennuksessa voitiin pitää 2013.

Sen jälkeen suojeltavaksi määrätyn talon kunnostamista on vuosittain jatkettu vapaaehtoisvoimin museoviraston valvonnassa.










Paikalla on 1500-luvun lopulta 1800-luvulle asti toiminut Werkholmin varvi eli laivanrakennuspaikka, josta alla olevat kyltit kertovat. Ja kuvista ja kuvateksteistä ilmenee että Luvialla on entisinäkin aikoina seilannut Ihana-niminen alus. Nämä olivat minulle ihan uusia asioita. Aina sitä oppii kun kotoansa johonkin lähtee!



Werkholmin varvin ja laivanrakennustoiminnan muistomerkiksi on rantaan pantu kivelle ankkuri, seurakuntaneuvos Eino Koivun lahjoittama.




Verkkorannasta jatkoin matkaa Preiviikin suuntaan, kalasatamaan. Siellä olen ennenkin käynyt, hienossa paikaasa kelpaa käydä useamminkin. 


Kalasatama on Preiviikin kylän väelle kesäaikaan yhteinen kokoontumispaikka: siellä vietetään kyläjuhlia ja kesäpäiviä ja -iltoja uiden, kalastellen, grillaillen ja nokipannukahvia keitellen. Kalastuosuuskuntalaisilla on siellä omat kalamajat ja venelaiturit, talkoilla huolehditaan ympäristöstä.





Kalamajoja on kaiken ikäisiä ja näköisiä, erilaisilla varustelutasoilla. Vanhimmat, kuten alla olevassa kuvassa, ovat ulkonäöstä päätellen tosi vanhoja.








Kiinnostavinta tällaiselle ei-preiviikiläiselle ovat esillä olevat vanhat kalastusvälineet. Niistä huokuu vanhan ammatin ankaruus entisinä aikoina. Eipä se ammattikalastus taida nykyäänkään ihan helpoimmasta päästä oleva työ olla.

Hienoa että näitä vanhoja välineitä pidetään (uskalletaan pitää, ilkivallan uhasta huolimatta) esillä meidän kaikkien paikalla käyvien iloksi.












Uudempiakin kalastusvälineitä löytyy.



Vanhoissa rakennuksissa on myös hienoja ykstyiskohtia, joista kamera iloitsi ihan erityisesti.







Tämän vuoden ensimmäiset kalatiirat bongattu!







Vanhoja sepän taidonnäytteitä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kummitusjahdissa Vuojoen kartanon kuusikujalla 24.11.2020

Uhrilähde ja orjapaasi

Honkain keskellä